l'Associació

La diada de Santa Coloma, cada 30 de desembre, a Centelles es fa festa grossa.

Malgrat trobar-se documentada des del 1751, i des d’aleshores vinculada a la patrona de Centelles, Santa Coloma, hom ha vist en aquesta celebració antigues reminiscències de culte als arbres i de rituals pagans de fecundació relacionats amb el solstici d’hivern i amb la regeneració de la natura. És per això que cal suposar que l’origen d’aquesta festa es remunta molt més enrera del què al documentació reflecteix.

Tanmateix tots sabem que som galejadors perquè cada 30 de desembre tant si fa fred, plou o neva, disparem les nostres “gales” en honor de la Santa. A ella oferim el pi guarnit amb pomes i neules que hem tallat i hem fet ballar com abans ho feren els nostres avis.

És per això que estimem i millorem la Festa en el present, com a reconeixement dels qui ens varen precedir. I és per això, que la nostra Festa del Pi de Centelles va merèixer el títol de Festa Tradicional d’Interés Nacional per Ordre de 17 novembre de 1987 de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 922), i reclassificada més endavant com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional el 25 de maig de 2010 (DOGC núm. 5645 – 08/06/2010).

Junta

La junta

La Junta dels Galejadors és l'òrgan que representa a l'Associació, i es renova cada any a l'assemblea general.

Llegir més
Estatus

Estatuts

Els estatuts de l'Associació es van aprovar en l'assemblea constituent de l'entitat el 1976, i es van modificar el 2001.

Llegir més
Documentació

Documentació

Enllaços d'interès on es parla de la Festa i llibres editats.

Llegir més